despre comunicarea nonverbala

Standard

 

Iata cateva raspunsuri privind comunicarea nonverbala, pe care le-am dat intrebarilor puse de Maura Anghel, intr-un interviu acordat revistei GlareMagazin, cu ceva timp in urma.

M.A. -Cum ne poate influenta viata comunicarea nonverbala? Ce ar trebui sa stim si inca nu am  aflat despre acest lucru? 

C.T. -Comunicarea nonverbala este o caracteristica omniprezenta,constanta a omului, ea ne influenteaza intr-o maniera subtila, dar cat se poate de profunda. Ne influenteaza mai mult decat o face cuvantul. Doar ca nu constientizam asta. Cred ca asta ar fi bine sa invatam: cum sa devenim constienti de semnalele pe care noi le transmitem nonverbal celorlalti si de cele receptate la randul nostru, si cum sa le utilizam in beneficiul unor relatii reusite.

M.A.- Sunteti expert in comunicare nonverbala. Ce pozitie ati alege la primul interviu oferit unui necunoscut?

C.T.- As alege acea pozitie in care ma simt confortabil cu mine insami. Acea pozitie care sa fie congruenta cu starea mea de spirit din momentul intalnirii. Pozitia initiala se va schimba oricum, ulterior, constient sau inconstient, prin interactiunea cu persoana din fata mea.

M.A.- Care parte a corpului se deconspira cel mai usor si care cel mai greu intr-o discutie, evident, dupa parametrii comunicarii nonverbale? 

 

C.T. -Cel mai cunoscut semnal nonverbal pe care aproape nimeni nu-l poate controla este roseata obrajilor; aceasta este o reactie automata a corpului ce decospira cu usurinta o persoana atunci cand ea se simte de pilda rusinata, ori foarte furioasa ori emotionata puternic. Cel mai greu se deconspira, tot la nivelul fetei, miscarile foarte fine ale unor muschi din jurul ochilor sau din jurul gurii. Sunt miscari ce apar in situatii de tensiune, sau cand persoana se simte vinovata ori minte, miscari ce se capteaza doar la o privire extrem de atenta. Apoi , sunt acele semnale de tipul tremur interior, incordarea muschilor, etc, care au importanta majora in comunicarea nonverbala dar care nu sunt vizibile. Doar persoanele foarte empatice, sau cele capteaza informatii la nivelul vibratiei interlocutorului , pot percepe si traduce astfel de informatii.

M.A.-  Cum ne dam seama ca interlocutorul/partenerul de afaceri/partenerul de viata ne minte? 

C.T. – Cu privire la semnalele nonverbale care indica faptul ca cineva minte s-au scris numeroase articole, carti si sunt numeroase opinii. Se ofera din belsug, in literatura de specialitate, ,,mini-ghiduri,, prin care deconspiri minciuna celuilalt. Eu nu le recomand. Studiile serioase din domeniul comunicarii au dovedit ca fiecare persoana are propriul sau limbaj prin care se exprima, constient sau inconstient, la nivelul nonverbalului. Unii oameni cand mint, se rosesc in obraji. Altii palesc. Am vazut pe cineva cunoscut caruia, atunci cand a fost prins ,,cu mita-n sac,, , i s-au invinetit pe loc buzele. Unii, cand mint, vorbesc mult, altii, dimpotriva, isi diminueaza fluxul cuvintelor. Desigur, exista un algoritm, o combinatie de formule prin care cineva poate depista daca interlocutorul minte. Dar acest algoritm de tip cognitiv nu poate fi cuprins in cateva randuri. Eu recomand ceva simplu si usor de pus in practica de fiecare: INTUITIA. Intuitia care iti ,,spune,, cand ,,miroase a minciuna,, este un ghid ce merita urmat; intuitia este ,,conectata,, la acele informatii extrem de subtile pe care le preluam de la celalalt dar nu le putem traduce, analiza prin intermediul logicii. Intuitia este conectata la latura nefalsificata si imposibil de falsificat a omului.

M.A. – Cum putem noi influenta favorabil cursul unei discutii folosind limbajul trupului?

C.T. – Incercand tot timpul sa devenim oglinda celuilalt. Sa mimam, intr-un mod subtil, gesturile si postura celuilalt. Ritmul si tonul vocii lui. Zambetul sau incordarea. In acest fel, celalalt, inconstient, se va simti in fata a ceva familiar, cunoscut, si comunicarea nu va mai fi afectata de distorsiunile generate de teama de celalalt,care este de fapt teama de necunoscut. Apoi, dupa ce ai reusit sa-l ajuti pe celalalt sa se deschida in fata ta, sa lase garda jos, poti, desigur, tot subtil, sa revii la modul tau natural de a fi, la pozitia si gesturile ce te caracterizeaza pe tine si sa conduci discutia in maniera proprie.

M.A. -Cum v-a ajutat pe dvs in viata cunoasterea acestui limbaj?

C.T. -Atunci cand fac efortul constientizarii nonverbalului meu si al celui primit de la ceilalti, relatiile isi imbunatatesc calitatea. Conflictele, tensiunile,echivocul, neintelegerile se diminueaza, tind catre zero. Daaaaaaar., cum spuneam, presupune un efort destul de mare sa fii mereu un mic radar de semnale nonverbale. Si acest efort esti dispus sa-l faci in unele momente si situatii, iar in altele nu. Cand fac abstractie de tot ce stiu despre nonverbal si ma las dusa de valul cuvintelor celorlalti sau de valul aparentelor frumos desenate pe chip sau in gesturi, imi asum riscul ignorantei-acela de a ma izbi de experiente pe care nu mi le doresc. Insa eu iubesc atat de mult viata si oamenii incat orice experienta, oricare ar fi ea, nu face altceva decat sa imi reaminteasca ca SUNT.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s