reactie de aparare

Standard

adesea, faptele asa numite ,,negative,, – minciuna, secretomania, pasivitatea, supra-responsabilizarea, infidelitatea, manipularea, controlul, prefacatoria, siretenia,exagerarea etc, nu sunt altceva decat alegeri instinctive (nu neaparat intelepte) de aparare in fata unor comportamente si atitudini agresive ale celorlati, atitudini de forta, atitudini care, precum un zid, ne diminueaza drastic libertarea de a ne misca fluid prin creativitatea noastra, prin posibilitatea de a alege ceva mai potrivit dintr-o gama intreaga de raspunsuri.

cand un copil minte, sa zicem, pe parintele lui, desigur, ne putem gandi ca acel copil a facut ceva ,,urat,, si-l pedepsim pentru asta. dar cand il intrebam (daca avem curiozitatea sa aflam motivatia minciunii lui):,,de ce ai mintit?,, am putea auzi un glas plin de emotie care spune: ,,mi-era teama ca daca spun adevarul mama/tata o sa ma bata iar,,.  si exmplele pot continua…

e nevoie, in fata unei fapte ce o consideram ,,de judecat,, , sa intram in rolul judecatorului si sa aflam motivul ce a determinat fapta. iar atunci, daca tot judecam, macar sa judecam in cunostinta de cauza si sa avem posibilitatea de a acorda sau nu, dupa caz, circumstante atenuante sau agravante .  asa e drept. caci de multe ori, ,,raufacatorul,,  nu este altceva decat o victima care, pusa in fata unui zid si amenintata, alege disperat si pripit nu neaparat calea ,,dreapta,, de scapare ci orice cale ii vine la indemana. in stuatii -limita, instinctul nostru este , in majoritatea cazurilor, mai puternic decat spiritul moral , etic,justitiar. este o realitate dincolo de orice judecata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s