oglinda care ne priveste

Standard

Motto: „Frumuseţea se află în ochii privitorului” – proverb arab

 

Ştim demult: un chip senin este reflectarea unei inimi pline de pace, un corp armonios este dovada unei vieţi echilibrate, frumuseţea exterioară îşi are izvorul în interiorul fiinţei noastre. Trup, minte, suflet, suntem în miezul unei trinităţi a cărei existenţă nu o putem contesta fără a contesta o parte importantă din ceea ce suntem. Se recurge adesea la cosmetizarea, până la negare, a propriului trup – prin machiaj şi chirurgie estetică, a propriei minţi – prin supraaglomerarea ei cu cantităţi uriaşe de biţi de informaţie, a propriului suflet – prin slalom-uri ameţitoare printre religii, culte şi tehnici de meditaţie. Se vorbeşte însă şi mai adesea, mai profund şi mai frumos despre acceptare şi iubire de sine. Începem să întrezărim esenţa alchimică a naturii umane care tinde asimptotic spre asemănare cu Creatorul, spre perfecţiune. Perfecţiunea nu pare a fi, însă, doar Frumuseţe, doar Înţelepciune, doar Armonie. Ea este suma acestora cumulată cu încă multe ingrediente magice. Unul din aceste ingrediente este autenticitatea: a fi cel care eşti. Un alt ingredient este congruenţa: eşti una cu sufletul tău, cu mintea ta, cu trupul tău, luate laolaltă. Eşti una cu trecutul tău şi cu experienţele tale de viaţă, cu prezentul şi cu viitorul tău. Eşti una cu darurile pe care le-ai primit, dar eşti una şi cu rănile tale care te dor şi cu măştile pe care ţi le-ai creat pentru ca să te fereşti de durere şi de privirea ascuţită a celor din jur, de care ţi-e teamă.

Aşa cum spune autoarea Lise Bourbeau în cartea „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înşine ”măştile pe care le creăm pentru a ne apăra de suferinţă, sunt vizibile în primul în morfologia unei persoane, în înfăţişarea sa exterioară. Corpul este atât de inteligent, încât găseşte întotdeauna un mijloc de a ne arăta ce anume avem de rezolvat, pentru a deveni cei ce ne dorim a deveni. Abandonul, Respingerea, Umilinţa, Trădarea, Nedreptatea, iată rănile emoţionale, rănile sufletului nostru, formate în copilăria timpurie, în faţa cărora am pus măşti: masca Dependentului, masca Fugarului, masca Masochistului, masca Dominatorului, masca Rigidului.

Deoarece corpul ne spune totul despre noi, există tot mai mulţi oameni care încearcă, prin toate mijloacele, să-şi modifice înfăţişarea, de exemplu apelând la chirurgia plastică sau dezvoltându-şi excesiv muşchii prin culturism. Atunci când vrem să ne ascundem corpul de ceilalţi, încercăm să ascundem acele răni care ne dor, încercăm să ascundem sau să negam o parte din noi.

Dacă în faţa celorlaţi ne putem ascunde sau camufla, undeva, în centrul fiinţei noastre există o Oglindă Specială, care nu ştie să mintă, şi oricât de mult am încerca să ne ascundem în spatele ei, ea ne va privi mereu, ne va reaminti cine suntem şi cum suntem într-adevar, şi ne va învăţa mereu că până nu ne vom accepta şi nu ne vom iubi pe noi înşine aşa cum suntem, nimeni nu o va face şi nici noi nu-i vom putea accepta şi iubi pe ceilalţi aşa cum sunt ei…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s