sa gasim ,,piatra din pantof,, si sa scoatem ,,betele din roate,,

Standard

Ne propunem ,,sa facem bani multi,, , ,, sa avem succes,, , ,,sa avem un corp armonios,, , ,,sa devenim mai organizati,, etc. Citim , cerem sfaturi , mergem la cursuri despre Cum sa ne indeplinim obiectivele,sa parcurgem pana la capat dietele, sa ajungem sa nu ne mai doara ce ne doare.

Invatam rigoarea,disciplina,planificarea, depasirea limitelor; ni se livreaza cu multa bunavointa si/sau cu costuri semnificative ,,know-how,,-uri pe care incepem sa le implementam in viata noastra cu constiinciozitate.

Parcurgem, ca niste elevi silitori, pasii indicati si ne rezolvam temele date de cei pe care i-am autorizat sa ne invete: carti,sfatuitori,mentori, cursuri on-line sau off-line. O zi,doua, trei ori chiar o luna intreaga ne tinem de promisiuni si de treaba: ne scriem in jurnal task-urile zilnice, bem cantitatea de apa recomandata,mancam doar alimentele propuse de nutritionist, ne trezim la ora matinala programata la ceas de seara, alergam sau mergem la sala.

La un moment dat, se intampla ceva si ne poticnim precum tiganul la mal sau chiar mai devreme. Unii din noi o luam de la capat,perseverenti si optimisti; altii dintre noi renuntam, spunand: ,,nu-i de mine asta,,sau  incearcam alte cai, alte carti, alti mentori,alte metode,,. Obiectivele raman in multe cazuri neatinse.

Ce se intampla cand nu se intampla ?

Atunci cand ne stabilim obiective, indiferent in ce domeniu, adesea uitam/ignoram un lucru foarte important: sa aliniem fiecare obiectiv/actiune cu restul fiintei si al vietii noastre.  Alinierea obiectivului cu valorile si principiile noastre constientizate. Alinierea obiectivului pe cele trei paliere: trup-minte-suflet. Alinierea lui cu alte obiective ce le derulam in acelasi timp/spatiu. Alinierea obiectivului nostru cu obiectivele persoanelor dragi si/sau semnificative din viata noastra. Alinierea cu resursele dar si cu limitele noastre.
Apoi, este necesar sa eliminam/diminuam din calea obiectivului propus fricile inconstiente, blocajele datorate conflictelor interioare, blocajele datorate fortelor exterioare noua, blocajele datorita luptei dintre aceste doua categorii de forte. Este necesar sa curatam drumul spre obiectivele noastre de buruienile convingerilor limitative sau distorsionante, de care suntem constienti sau nu. Si astea sunt doar cateva dintre motivele care pot sabota realizarea unui obiectiv, oricat motivatie , determinare sau vointa am avea.

Cand vedem ca ne poticnim o data sau repetitiv in ne-realizarea a ceva foarte important desi  investim timp, efort,actiuni,bani,energie,atentie, e bine sa ne oprim, sa facem o analiza atenta din unghiurile de vedere sus enumerate (si din altele asemenea). Uneori ,cu un pic de intuitie si cu sinceritatea cautarii interioare, descoperim ,,piatra din pantof,, , ,,betele din roate,, .

Alteori, se intampla sa avem nevoie de cineva care sa ne ghideze spre a privi lucrurile dintr-un unghi diferit de ,,unghiul orb,, care ne impiedica adesea sa avem o perspectiva cat mai completa  asupra unei situatii. Ca e un terapeut, un consilier, un batran intelept din preajma noastra ori un coach, important este sa indraznim sa cerem ghidare atunci cand vrem cu adevarat sa ajungem la Mecca noastra si cand constatam ca ea se transforma in Fata Morgana cu fiecare pas prin care ,,inaintam,,  catre ea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s